Helsetilsynet

Slik behandler vi personopplysninger

Behandlingsansvarlig: Statens helsetilsyn.
Helsetilsynet bruker informasjonskapsler (”cookies”), som er små tekstfiler som lagres på brukerens datamaskin.

Du kan hindre at informasjonskapsler blir lagret på datamaskinen ved å endre innstillingene i nettleseren din.

Statens helsetilsyn bruker ulike verktøy i drift av nettstedet, slik som publiseringsløsning basert på EpiServer, Episerver Find (Episerver Search and Navigation), statistikkløsningen Google analytics, og en abonnementsløsning.

Epinova er Helsetilsynets databehandler. Alle verktøyene er plassert på servere som driftes av vår leverandør, Basefarm. Det er bare Statens helsetilsyn, Basefarm og Google som har tilgang til statistikkverktøyet og opplysningene som samles inn.

Informasjonskapsler

Google Analytics benyttes for å samle å vurder informasjon om hvordan besøkende bruker nettstedet. Google Analytics bruker informasjonskapsler. Som behandlingsansvarlig for Helsetilsynet.no er det Helsetilsynet som bestemmer hvilke opplysninger Google samler om bruken av nettstedet. Google Analytics mottar bare generell webstatistikk, som for eksempel nettlesertype, tidspunkt, språk og hvilken nettside brukeren kom fra.

I tråd med vanlig praksis på Internett registreres brukerens IP-adresse av nettstedet Helsetilsynet.no. Helsetilsynet har valgt å legge inn et script som fjerner de siste sifrene fra din IP-adresse før informasjonen lagres av Google Analytics. Dette gjør at analyseverktøyet kan anslå brukerens geografiske plassering, men adressen kan ikke benyttes for å identifisere den enkelte. Mottatte opplysninger er underlagt Google sine retningslinjer for personvern.

Publiseringsløsningen Episerver benytter informasjonskapsler for å skille brukere fra hverandre. Cookien slettes automatisk når du lukker nettleseren din.

Internsøk Episerver Find (Search & Navigation) og personvern

Når du bruker søk på helsetilsynet.no, tar du også i bruk søkeverktøyet Episerver Find (Episerver Search and Navigation).

Helsetilsynet lagrer informasjon om hvilke søkeord du benytter på helsetilsynet.no. 

Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Vi bruker blant annet søkeordene for å

 • legge til aktuelle synonymer
 • peke direkte til etterspurte nettsider 

slik at nettbrukerne våre lettere skal finne det de er ute etter. 

Bruksmønsteret for søk lagrer vi i en egen database. Data blir bare lagret i sammenstilt (aggregert) form. Det innebærer at det bare er søkeord som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om deg som nettbruker, slik som IP-adressen din.

Deling av informasjon på sosiale medier

Du kan dele informasjon fra våre profiler på sosiale medier, for eksempel Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, SlideShare, Youtube og Vimeo ved hjelp av for eksempel en "Liker"-knapp. Dersom du velger å dele informasjon i sosiale medier, vil disse mediene kunne samle inn opplysninger om din aktivitet.

Opplysninger det sosiale mediet kan samle inn om deg kan gjelde:

 • Dato og tidspunkt for ditt besøk
 • Internettadressen eller URL til adressen du besøker
 • IP-adressen din
 • Nettleseren du bruker
 • Operativsystemet du bruker

De vil også kunne knytte denne informasjonen til profilen du allerede har hos dem.

Statens helsetilsyn har ingen kontroll med eller ansvar for hvordan sosiale medier bruker personopplysninger de samler inn om deg. Vi henviser deg derfor til de vilkårene og betingelsene som gjelder for det aktuelle sosiale mediet. Vi anbefaler at du holder deg oppdatert om formålet med og omfanget av informasjonsinnhenting som skjer på sosiale medier. Du kan hindre sosiale medier i innstillingene for nettleseren. Dersom du vil unngå at sosiale medier registrerer din adferd må du logge ut av det sosiale mediet.

Hva bruker vi opplysningene til

For våre sider på sosiale medier er vi behandlingsansvarlig (alene eller sammen med tilbyderen av det sosiale mediet). For det sosiale mediets bruk av opplysninger om deg, oppfordrer vi deg til å lese deres personverninformasjon. Dersom du besøker våre sider på sosiale medier, bruker vi typisk opplysninger om deg til følgende formål:

For administrasjon av siden. Til dette formålet benytter vi anonym brukeraktivitet og tekniske opplysninger. Det rettslige grunnlaget for vår bruk av opplysninger til dette formålet er vår interesse i å vise frem vår virksomhet og gjøre tilgjengelig innhold på sosiale medier.

For analyseformål. Vi får utlevert anonyme og aggregerte opplysninger fra sosiale medier, som brukes til statistikk og å kartlegge markedstrender. Dette er ikke personopplysninger og vi kan ikke knytte dette til enkeltpersoner.

Statens helsetilsyn informerer om hvordan personopplysninger behandles på Facebook-siden til Helsetilsynet i personvernerklæringen. Lenken finnes under “Om” og «Retningslinjer for personvern» på Helsetilsynets Facebook-profil.

Video fra YouTube og Vimeo og personvern

På helsetilsynet.no bygger vi inn videoer fra YouTube og Vimeo.

Youtube og Vimeo lagrer avspillingspreferansene til hver enkelt bruker. Youtube og Vimeo samler også inn data når man spiller av en video. Hvordan dette fungerer i praksis kan man justere gjennom sin egen Google/YouTube-konto.

Helsetilsynet i sosiale medier

Per i dag har Helsetilsynet følgende profiler på sosiale medier:

 • Facebook. Det er hovedkanal. Målgruppen for denne er ansatte i tjenestene, pasienter/pårørende/brukere og publikum generelt. Vi publiserer innlegg om rettigheter og klagemuligheter, avgjørelser i tilsynssaker og videoer og formidler videre artikler fra andre kilder som forteller om vår virksomhet.
 • Twitter. Hovedmålgruppen for Twitter er først og fremst media og andre offentlige organisasjoner.
 • Instagram er for å treffe et yngre publikum. Der publiserer vi stort sett innlegg som gjelder rettigheter og klagemuligheter på barnevernsområdet.
 • Youtube og Vimeo. Der legger vi ut våre videoer. Videoproduksjon er en av våre satsingsområder.
 • LinkedIn. Vi har profil der i forbindelse med publisering av stillingsannonser, men vi er ikke aktive ut over det.
 • SlideShare. Der legger vi ut våre viktigste foredrag, f. eks. de som ledelsen i Helsetilsynet holder eksternt.

Skriftlige henvendelser via Statens helsetilsyns nettsted

Du kan kommunisere skriftlig med oss. Det gjør du ved å sende oss en e-post. Din henvendelse kommer til Statens helsetilsyns postmottak eller nettredaksjon.

Om du sender e-post til blir innholdet ikke kryptert. Vi oppfordrer deg derfor til ikke å sende taushetsbelagte, sensitive eller andre fortrolige opplysninger til oss via ordinær e-post.

Nyhetsbrev – Abonnement

Det er mulig å tegne seg på Statens helsetilsyns abonnementsordning og motta e-post  om nye saker som publiseres på tilsynets nettsider.

Din e-postadresse vil ikke bli benyttet til andre formål enn å sende slike utsendelser og vil heller ikke bli gjort kjent for andre abonnenter. Ved oppsigelse av abonnementet slettes e-postadressen. Om du skifter arbeidssted eller e-postadresse og e-poster ikke lenger kan leveres, slettes e-postadressen og du må tegne nytt abonnement.

Tekststørrelse

For endring av tekststørrelse må du bruke funksjonaliteten i nettleseren din

Personvernombudet i Helsetilsynet

e-post: .