Hopp til hovedinnhold

Historisk arkiv Dette innholdet er arkivert og vil ikke bli oppdatert.

I anledning 100-års dagen for helsedirektør Karl Evang (19. oktober) inviterer Statens helsetilsyn til åpent seminar i Oslo Kongressenter, Folkets Hus, mandag 21. okt.  kl.12.

Karl Evangs helseopplysningspris deles ut samme sted ca. kl.14.30. Kunsterisk innslag ved Lars Lillo-Stenberg.

På seminaret, som innledes av helsedirektør Lars E. Hanssen, vil Helsetilsynet forsøke å aktualisere helsedirektør Karl Evang. Stipendiat Siv Frøydis Berg kommer seminardagen med bok på Solum forlag om den unge Karl Evang (utgitt med støtte fra Helsetilsynet og Stiftelsen Fritt Ord). Hun vil med utgangspunkt i boka snakke om det utvidede helsebegrep som Evangs kulturradikale prosjekt. Professor Trond Nordby, som har skrevet Evangs biografi, tar for seg Evang og legemakt. Professor Per Fugelli svarer på hvordan en nålevende Evang ville ha stilt seg til dagens helsepolitikk. Tidligere WHO-direktør Jonas Gahr Støre stiller spørsmål ved om vi på vei mot framtidens velferdssamfunn er i ferd med å miste resten av verden av syne.
Kunsterisk innslag ved Lars Lillo-Stenberg. Kaffe/te og kake i pausen.

Karl Evangs helseopplysningspris går i år til overlege Gerd-Ragna Bloch Thorsen (51 år) ved Rogaland psykiatriske sjukehus (RPS) for hennes fremragende arbeid med helseopplysning om psykiske lidelser. Bloch Thorsen var med på å starte Psykiatrisk Opplysningsfond i 1989, og har senere stått i spissen for dette.

"Vi har som mål å gi faktiske kunnskaper under mottoet: uten skyld og skam, men alltid med håp, sa hun i et intervju med Tidsskrift for Den norske lægeforening."

Bloch Thorsen har også vært med på å starte forlaget Hertervig. Forlaget har blant annet utgitt hennes egen barne- og ungdomsbok "Elena". Hun har også utgitt plate med Stavangergruppa "Månelyst" og vært stand-up forsker på nattklubben Sting nere.

Bloch Thorsen har tidligere mottatt pårørende-prisen for sitt banebrytende arbeid med å trekke pårørende inn i behandlingen av psykiske lidelser.

Prisen deles ut av generalsekretær Magne Nylenna i Den norske lægeforening. I komitéen sitter også professor Leif E. Aarø, Universitetet i Bergen, journalist Sylvi Leander, Aftenposten, og seniorrådgiver Per Helge Måseide, Statens Helsetilsyn.

Ytterligere informasjon: Per Helge Måseide

Program for arrangementet. (ikke med her)

NB! Vennligst respekter sperrefristen for omtale av prisvinneren