Om tilsyn med barnevern
Barneverntjenestenes oppgaver
Barneverntjenestenes oppgaver er å ta vare på utsatte barn og sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid.
Både kommunene og staten har oppgaver og ansvar på barnevernområdet.
Alle kommuner skal ha en barneverntjeneste som utfører det daglige, løpende arbeidet etter loven. Barneverntjenesten skal blant annet gi råd og veiledning, treffe vedtak om hjelpetiltak, eller forberede saker for behandling i Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker, og iverksette og følge opp tiltak.
Statens ansvar for barneverntjenster er delt mellom Barne- og likestillingsdepartementet, Statens helsetilsyn, Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), statsforvalteren og Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker.
Barnevernloven, se særlig kap. 2 om ansvarsdeling
Tilsynsmyndighetene statsforvalteren og Statens helsetilsyn
Statsforvalteren
Statsforvalteren fører tilsyn med barnevernvirksomheten i den enkelte kommune. Det innebærer at statsforvaltere påser at kommunene utfører oppgavene etter barnevernloven og sørger for at kommunene får råd og veiledning.
Statsforvalteren fører også tilsyn med barneverninstitusjonene, omsorgssentre for enslige asylsøkere og sentre for foreldre og barn, jf. barnevernloven § 2-3 fjerde ledd bokstav c) og § 2-3 b, jf. § 5-7 og § 5A-7.
Statsforvalteren fører tilsyn med lovligheten av andre statlige tjenester og tiltak, jf. § 2-3 b fjerde ledd.
Statsforvalteren er klageinstans for enkeltvedtak barneverntjenesten fatter etter barnevernloven. Dette gjelder i hovedsak saker der barneverntjenesten har avslått søknader om frivillige hjelpetiltak, for eksempel støttekontakt, barnehageplass eller andre foreldrestøttende tiltak. Alle avgjørelser om ytelser og tjenester etter barnevernloven skal regnes som enkeltvedtak. Vedtak etter § 4-4 og § 4-6 første ledd, samt avslag på søknader om hjelpetiltak, kan derfor påklages til statsforvalteren, jf. § 6-5.
Slike vedtak skal være skriftlig med begrunnelse og det skal opplyse om klageadgang, hvem som er klageinstans og fristen for å påklage vedtaket. Nærmere om klage over avslag på hjelpetiltak finnes under Rettigheter og klager.
Statens helsetilsyn er overordnet faglig tilsynsmyndighet
Statens helsetilsyn har det overordnede faglige tilsyn med barneverntjenester, jf. barnevernloven § 2-3 b, jf. Ot. prp. nr. 69 (2008-2009). Dette innbærer overordnet ansvaret for tilsynet som statsforvalteren utfører med
- barneverntjenesten i kommunene
- barneverninstitusjoner (statlige, kommunale og private)
- omsorgssentre for mindreårige (enslige, mindreårige asylsøkere)
- sentre for foreldre og barn
- andre statlige tjenester og tiltak etter barnevernloven
Som overordnet myndighet for klagesakene arbeider Statens helsetilsyn for å sikre at klagesakene behandles slik lovverket krever, og at like tilfeller behandles likt. Det gjøres blant annet ved hjelp av veiledere, gjennomgang av saker og opplæring av ansatte ved statsforvalterembetene.
Statens helsetilsyn har rett til å omgjøre statsforvalterens vedtak der statsforvalteren er klageinstans. Innholdet i denne myndigheten følger av forvaltningsloven § 35. Statens helsetilsyn har en restriktiv praksis når det gjelder å omgjøre klageinstansens vedtak. I de tilfellene Statens helsetilsyn omgjør en klage, er dette saker av prinsipiell karakter som har stor betydning for klager, eller der allmenne hensyn veier tungt.
Statens helsetilsyn kan også velge å la klageinstansens vedtak bli stående, men kommentere prinsipielle sider av behandlingen i saken, og på den måten bidra til endret praksis i samme type klagesaker.
Statens helsetilsyns myndighet:
- Overordnet etter forvaltningsloven § 35 på klager på enkeltvedtak fattet av barneverntjenesten, jf barnevernloven § 6-5, eksempelvis klage på avslag på hjelpetiltak, jf. kap 4 § 4-4
- Klageinstans i saker om pålegg om å rette på forhold i institusjon eller om nedleggelse av driften, jf. barnevernloven § 5-7 og tilsynsforskriften § 12.
- Overordnet etter forvaltningsloven § 35 på ”tilsynsklager”/”beklagelser”, jf. barnevernloven § 2-3 fjerde ledd, for eksempel klage på kommunens saksbehandling
- Overordnet etter forvaltningsloven § 35 på klager om tvangsbruk, jf forskrift om rettigheter og bruk av tvang under opphold i barneverninstitusjon § 27
- Klageinstans på statsforvalterens vedtak om pålegg kommunen om å rette på forhold, jf. kommuneloven § 60d
- Klageinstans på vedtak om mulkt, jf. barnevernloven § 6-9, jf. forskrift om statsforvalterens adgang til å ilegge kommuner mulkt ved oversittelse av frist.
Behandling av saker etter barnevernloven § 6-5 jf § 4-4 som statsforvalteren behandler som andre instans vil i hovedsak dreie seg om klagerens mulighet til å få et konkret hjelpetiltak, og spørsmål om nivå eller omfang av slik hjelp. Statens helsetilsyn er overordnet etter forvaltningsloven § 35 når det gjelder disse klagesakene.
Policy for tilsynssaker i barnevern, sosial- og helsetjenestene
Brukerrådet i Statens helsetilsyn skal være med å sikre at brukernes erfaringer kommer til nytte i tilsynet.
De aktuelle hjelpetiltak og prosess knyttet til klagen er nærmere beskrevet under Rettigheter og klager.
Hjemlene for tilsynet finner du her:
Forskrift om tilsyn med barneverninstitusjoner
Tilsyn med barneverninstitusjoner
Dagens regelverk skal sikre at barn og unge som lever i barneverninstitusjoner i størst mulig grad får muligheten til å leve slik andre barn og unge på samme alder gjør.
Tilsynet reguleres av barnevernloven kap 5 §§ 5-7 og Forskrift 11. desember 2003 nr. 1564 om tilsyn med barn i barneverninstitusjoner for omsorg og behandling
Barnevernloven § 5-7 og § 5-A-7 regulerer hvilke institusjoner statsforvalteren har tilsyn med.
Det følger av tilsynsforskriften §§ 8 og 9 at
- Statsforvalteren skal føre tilsyn så ofte som forholdene ved institusjonen tilsier og i minst to ganger hvert år. Ett besøk skal være uanmeldt.
- Institusjoner som tar i mot barn som er plassert på tvang etter §§ 4-24 – 4-26 skal ha minst fire tilsynsbesøk i året.
- Statsforvalteren skal følge med på forholdene ved institusjonen og ut fra en vurdering av risiko for svikt beslutte når tilsyn skal gjennomføres.
- Tilsyn skal også finne sted ved klager.
- Tilsynet skal legges til et tidspunkt da det kan forventes at barna er til stede på institusjonen.
- Tilsynsmyndighetene skal ta kontakt med det enkelte barnet og få barnets syn på hvordan de har det nå, der hvor de er.
- Barnet har rett til å snakke med tilsynsmyndigheten uten at personalet er tilstede, og barnet skal opplyse barnet om dette.
- Tilsynsmyndighetene utarbeider en skriftlig rapport etter tilsynet som skal sendes til institusjonen og statlig barnevernmyndighet.
Se også brosjyre rettet til barn og ungdom som bor på barneverninstitusjon, under Veiledninger og brosjyrer nedenfor.
Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker
Opplysninger om saksbehandlingen i fylkesnemnda finnes i barnevernloven kap. 7.
Vedtak fra fylkesnemnda er et grunnlag institusjonene skal bruke i sitt arbeid med planer for det enkelte barn. Institusjonens planer for den enkelte ungdommen skal være i samsvar med vedtaket. Dette skal tilsynsmyndighetene også være oppmerksom på i sitt tilsyn.
Eksempler på anonymiserte vedtak finnes på Lovdatas betalingstjeneste.
Stoff om barnevern på nettstedet
Nyheter
- Stor variasjon i hvordan pandemien har påvirket barn og unge på barneverninstitusjon 22.4.21
- Barn og unge som sliter under pandemien må identifiseres og få hjelp 26.3.21
- Økning i tvangsbruk på barneverninstitusjoner 11.3.21
- Pasient- og brukererfaringer med tjenester under koronapandemien 2020. Delrapport: En undersøkelse med individuelle intervju av ungdom med tiltak fra barnevernet Internserien 2/2021
- Svikt i ettervern og samarbeid mellom barnevernet og Nav 5.6.20
- Gjennomgang av barnevernets oppfølging av to jenter som var plassert på Vestlundveien ungdomssenter og som senere døde 28.1.20
- Rapport om tvangsbruk i barnevernsinstitusjoner og klager 21.10.19
- Manglende tilbud til barn i barnevernet med store omsorgs- og helseutfordringer 30.9.19
- Styrker barnas stemme i hele landet 5.9.19
- Ny barnevernslov - høringssvar til Barne- og likestillingsdepartementet 12.08.2019
- Barnas hjem. Voksnes ansvar – tilsyn med barnevernsinstitusjoner 19.3.19
- Gjennomgang av 106 barnevernsaker om akuttiltak eller omsorgsovertakelse 17.1.2019
- Ikke forsvarlig tilsyn med Vestlundveien ungdomssenter 1.10.2018
- Oppsummering etter landsomfattende tilsyn med Bufetat 2017 27.6.2018
- Det blir tilsyn med både barnevernet og helsetjenesten etter drapet på ei ung jente i Kristiansand sist uke 1.8.2017
- Svikt i barneverntjenestens arbeid med meldinger 07.03.2017
- Fylkesmannen: Ida fekk ikkje forsvarleg hjelp. 21.9.2016
- Brukere og pårørende har erfaringer som er viktige for tilsyn. 9.8.2016
- Helsetilsynet skal gjennomgå behandlingen av barnevernssaker. 19.8.2016
- Rettigheter og klager i barnevernet på helsetilsynet.no er revidert. 15.3.2016
- Ny veileder for tilsyn med barnevern. 13.11.2015
Avgjørelse i klagesak
Menyen Regelverk
- Lover
- Forskrifter
- Regelverk barnevern – oversikt
- Rundskriv
- Tolkningsuttalelser
- Forarbeider barnevernloven
Menyen Tilsyn
- Tilsynsrapporter, se tilsynstema Barnevern under Sektor
- Gjennomgang av barnevernsaker
- Landsomfattende tilsyn - første tilsyn med barneverntema var i 2008
- Om tilsyn
- Kunnskapskilder - offentlige startsider, statistikk, kartlegginger, tilsynsmyndigheter i andre land
Menyen Rettigheter og klagemuligheter
- Rettigheter og klager i barnevernet - skrevet for brukere av tjenestene
Menyen Publikasjoner
- Publikasjoner. Menyen er for øvrig ikke inndelt etter tjenesteområde, og stoff om barnevern finnes i alle undermenyene unntatt Andre publikasjoner.
- Tilsynsmelding (velg Tema: Statistikk) og Årsrapporter inneholder årlig statistikk fra tilsyn og klagebehandling som gjelder barnevern
Kontakt oss
Kontaktinformasjon for statsforvalterne. Kontaktinfo til de avdelingene hos statsforvalterne som har ansvar for tilsyn og klagebehandling som gjelder barnevernet.
Veiledninger, brosjyrer m.m.
Ettervern og samarbeid mellom barneverntjenesten og sosiale tjenester i Nav, med vekt på brukermedvirkning. Veileder for landsomfattende tilsyn 2019 med kommunens barneverntjenester og sosiale tjenester.
Veileder for landsomfattende tilsyn 2020–2021 med barnevernets arbeid med undersøkelser
Veileder for tilsyn med barnevernsinstitusjoner
Vi vil gjerne treffe deg. Om statsforvalterens tilsyn med barnevernsinstitusjoner
Vi vil gjerne treffe deg. Om statsforvaltarens tilsyn med barnevernsinstitusjonar
- Barnets beste. Til deg som lurer på hva barnevernet er. - Brosjyren er skrevet av sosionom Lillian Skauge Valseth. Hun lagde denne brosjyren på eget initiativ for et barn som skulle møte barnevernet. Brosjyren hjelper å forstå hva som er jobben og ansvaret til barnevernet. Den er skrevet på et språk som barn kan lett forstå og forholde seg til. Lillian Skauge Valseth har latt Statens helsetilsyn publisere brosjyren hennes for at andre som kan ha nytte av den, kan få tilgang til den. Brosjyren finnes kun i elektronisk format. Kommuner og institusjoner står fritt til å gjenbruke innholdet.
- Vi vil gjerne treffe deg VIdeo. Om Statsforvalterens tilsyn med barnevernsinstitusjoner
- Ansvarsforhold for barn plassert utenfor hjemmet etter barnevernloven med tjenester som hører inn under annet lovverk Av Kirsten Sandberg. Internserien 6/2015 (pdf)
- Veileder for tilsyn med sentre for foreldre og barn (pdf) Internserien 8/2012