Hopp til hovedinnhold

Vi viser til høring om metodevurdering organdonasjon med frist 15. april 2020.1

Bestillerforum RHF har behandlet fullstendig metodevurdering fra Folkehelseinstituttet (FHI) for prosedyre for controlled donation after circulatory death (cDCD) - «organdonasjon med bruk av regional normoterm perfusjon hos pasienter som dør av hjerte- og åndedrettsstans når livsforlengende behandling avsluttes».

Rapporten fra FHI drøfter medisinske, juridiske og etiske problemstillinger knyttet til organdonasjon ved cDCD og gir konkrete forslag til veien videre.

Helsetilsynet anser at befolkningens tillit til cDCD i stor grad er avhengig av at det medisinske fagmiljøet samler seg om en felles fortolkning av hvordan dødskriteriene skal forstås ved slike organdonasjoner. Vi forutsetter at fagmiljøet utarbeider faglige retningslinjer for dødskriterier og oppdaterer den eksisterende prosedyren for cDCD i tråd med rapporten fra FHI. Gitt organiseringen av organdonasjon i Norge med 27 donorsykehus og én transplantasjonsvirksomhet, anser vi at de medisinskfaglige retningslinjene for dødskriterier ved cDCD bør være nasjonale for å sikre enhetlig etterlevelse.

Med hilsen

Jan Fredrik Andresen
direktør

Tone Blørstad
fagsjef

 

Brevet er godkjent elektronisk og sendes derfor uten underskrift
Saksbehandler: Tone Blørstad, tlf. 21 52 99 94

1 Varsel om utvidet frist til 15. september 2020 sendt høringsinstansene 30. mars 2020.