Hopp til hovedinnhold

Statens helsetilsyn viser til e-post fra Kunnskapsdepartementet (KD), datert juni 2021, hvor det bes om høringsinnspill til høring 21/3568: Vurdering av utvidelse av minimum sluttkompetanse fra 60 til 90 studiepoeng for kreftsykepleierutdanning.

Statens helsetilsyn har i sitt høringssvar (2020/2565) av 23. februar 2021 til KD om forslag til forskrift om nasjonal retningslinje for kreftsykepleierutdanning, uttalt at det er kvalitetsfremmende og hensiktsmessig at ABIOK-utdanningene fremstår som enhetlige og gjenkjennelige, uavhengig av utdanningsinstitusjon.

Utdanningen skal kvalifisere kreftsykepleier til å foreta kliniske vurderinger, beslutninger og iverksette handlinger som fremmer helse, håp og god livskvalitet gjennom hele pasientforløpet uavhengig av behandlingsmål. Med utgangspunkt i pasientens ressurser og opplevelse av sykdom og behandling skal kandidaten kunne ivareta pasientens autonomi og integritet. Kandidaten skal kunne bidra til å støtte pasient og pårørende i livets sluttfase samt tilrettelegge for en verdig død.

Utviklingen fremover peker på mer kompleksitet i kreftbehandling og palliasjon. Økt mulighet for individuell tilpasset behandling stiller større krav til kunnskap og ferdigheter i gjennomføring av behandling, pleie og omsorg til pasienter i alle aldre. Det er i tillegg et sterkt fokus på krav til arbeid i tverrfaglige team, ikke minst innen palliasjon. Samhandlingen og fordeling av ansvar mellom ulike yrkesgrupper og andre sykepleiere med videreutdanning stiller krav om gjensidig forståelse av hverandres roller og grenser mellom hverandres kompetanseområder.

Ved å øke minimumsrammen for kreftsykepleierutdanningen fra 60 til 90 studiepoeng legges det til rette for at alle vesentlige kompetanseområder dekkes i utdanningsløpet.

Statens helsetilsyn støtter forslaget om at minimumsrammen for kreftsykepleierutdanningen økes fra 60 til 90 studiepoeng.

Med hilsen

Ståle Ackermann
seniorrådgiver