Meny
Tilsyn med bruk av medisindispenser hos hjemmeboende eldre
Veileder for landsomfattende tilsyn med kommunale helse- og omsorgstjenester 2024
Internserien 1/2024
Saksbehandler: Seniorrådgiver Erik Granberg, 19. desember 2023
Godkjent av: Konstituert direktør Heidi Merete Rudi, 19. desember 2023
Saksnummer: 23/3081
Gjelder for: Ansatte i statsforvalterembetene
Innhold:
1. Tilsynets tema og innretning
Temaet for det landsomfattende tilsynet med kommunale helse- og omsorgstjenester 2024 er om pasienter får forsvarlig administrasjon av legemidler med bruk av medisindispenser. Tilsynet er rettet mot kommunens ansvar for å legge til rette for og følge med på slik helsehjelp. Statsforvalteren skal undersøke om:
- valg av medisindispenser skjer ut ifra egnethetsvurdering
- pasienten får opplæring i bruk av medisindispenser
- helsetjenesten følger med på medisindispenser som tiltak
1.1. Bakgrunn for temaet
Antall eldre i samfunnet vil øke de nærmeste tiårene, og med dette vil behovet for helsetjenester øke. Det er også forventet en personellmangel, og nye teknologiske virkemidler er sett på som en del av løsningen for å bøte på dette. Mange norske kommuner har tatt i bruk velferdsteknologi, for at eldre pasienter kan bo lenger hjemme, og motta helsehjelp der.
Elektronisk medisineringsstøtte er en type velferdsteknologi som brukes mye hos hjemmeboende pasienter. Teknologien inngår som en del av satsningsområdene i Nasjonal e-helseplan, «Hjelp på nye måter». I tilsynet omtaler vi dette som medisindispenser. Medisindispenser som tiltak er et typisk virkemiddel kommuner tar i bruk for å støtte administreringen av legemidler til sin eldrebefolkning1. I 2022 var det omkring 7 500 personer som brukte medisindispenser, og den største gruppen er eldre, som utgjør 82 %.
1 Kilde: Statistisk sentralbyrå. Tabell 11642: Brukarar av omsorgstenester i løpet av året, etter alder, statistikkvariabel, tenestetype og år (Tenestetype: elektronisk medisinseringsstøtte)
Dette tilsynet er en del av Helsetilsynets tilsynssatsing rettet mot helse- og omsorgstjenester til eldre, «eldresatsingen». Mer informasjon om eldresatsingen finnes på intranettet Losen.
Helsetilsynets risikoanalyser viser at feil og mangler i bruk av IKT-systemer innebærer fare for pasientsikkerheten, og økende bruk av velferdsteknologi i pasienters hjem innebærer fare for svikt i helsehjelpen (1). Helsetilsynet har mottatt flere varsler om uønskede hendelser der medisindispenser har vært et sentralt element i svikten. Manglende vurdering av egnethet og tekniske forhold ved medisindispenseren har vært en del av årsaksforklaringene til svikten i disse sakene.
På bakgrunn av dette har Helsetilsynet gjennomført to pilottilsyn med bruk av medisindispensere for å få avklart hvilke krav i helselovgivningen som er relevante. Dette landsomfattende tilsynet tar utgangspunkt i funn fra piloteringen.
1.2. Avgrensninger og leseveiledning
Tilsynet omfatter hjemmeboende pasienter over 65 år.
Tilsynet er avgrenset til utdeling og administrering av legemidler med bruk av medisindispenser.
Tilsynet er ellers avgrenset mot:
- legemiddelsamstemming, legemiddelgjennomgang eller prosesser knyttet til rekvirering av multidose, oppbevaring, istandgjøring og tilberedning av legemidler
- anskaffelse og innkjøp av medisindispenser
- bruk av medisindispenser opp mot regelverket for personvern og informasjonssikkerhet
- forskrift om håndtering av medisinsk utstyr
Det varierer hvordan kommunen omtaler enhetene i sin organisasjon. I veilederen bruker vi betegnelsene:
- Hjemmetjenester om den enheten som har ansvar for å følge opp hjemmeboende pasienter.
- Tildelingskontor om den enheten som fatter vedtak om bistand til helsehjelp.
1.3. Om medisindispensere
Medisindispensere kan ha ulik funksjonalitet og bruksområde. Felles for dem er at de skal varsle pasienten om at medisiner skal tas ved forhåndsinnstilte tidspunkt. Enkle medisindispensere fungerer i hovedsak som en tradisjonell dosett, men har tilleggsfunksjon ved at medisinene som skal tas på et gitt tidspunkt er samlet i et låst kammer. Det gis et varselsignal når medisinene skal tas, og kammeret låses opp. En slik løsning krever at helsepersonell kontrollerer og legger medisinene manuelt i dosetten.
Figur 1: Illustrasjonsfoto av medisindispenseren Pilly, som fungerer som en tradisjonell dosett, hentet fra produsentens nettside (https://dignio.com/no/pilly)
Ved behov for høyere funksjonalitet, benyttes medisindispensere for multidose. Multidose innebærer en automatisert pakking av legemidlene i doseringsposer. Posene er merket med medikamentnavn og tidspunktet medisinene skal tas. Pasienten kan få multidose via tre kanaler: som privat multidosekunde i et apotek, i hjemmebaserte tjenester eller på sykehjem. Prosessen rundt multidose til hjemmeboende pasienter består av at en multidoseansvarlig lege, oftest fastlegen, forordner medisinene tjenestemottakeren skal ha. Forordningen sendes til et multidoseapotek, som pakker medisinene som multidosepakninger og distribuerer dem til hjemmetjenesten, som igjen fyller opp den enkeltes medisindispenser i hjemmet. Ofte er medisinene pakket for en eller to uker av gangen, og medisindispenseren etterfylles med et tilsvarende intervall.
Medisindispensere gir et varsel når det er tid for å ta medisinen, og pasienten aktiverer medisindispenseren for å ta den aktuelle dosen. Dispenseren veileder pasienten i hvordan medisinen skal tas. Veiledningen gis i form av lyd, lys og tekst på skjermen, og eventuelt taleinstruksjoner. Medisindispensere har også mulighet for andre meldinger fra helsetjenesten til pasienten.
Figur 2: Illustrasjonsfoto av multidosemedisindispenserne E300, Medido og Karie, hentet fra produsentene Dignio og Evondos sine nettsider (www.dignio.no og www.evondos.no)
Enkelte medisindispensere har en innebygd funksjon for å trekke medisinen inn i et låst kammer i medisindispenseren, dersom pasienten ikke tar medisinene i løpet av et forhåndsbestemt tidsvindu. Utover dette tidsvinduet har kun helsepersonell tilgang til de medisinene som pasienten ikke har tatt.
Medisindispenserne inneholder programvare som gjør at informasjon overføres til leverandørenes elektroniske systemer, som helsepersonell i kommunen har tilgang til. Disse systemene omtales ofte som fjernpleiesystemer. Dersom medisiner ikke blir tatt ut av medisindispenseren i rett tid, skal helsepersonell bli varslet. Alle hendelser ved bruk av medisindispensere skal registreres og lagres elektronisk.
2. Det rettslige grunnlaget for undersøkelsene
2.1. Kommunen skal yte forsvarlig helsehjelp
Kommunen tildeler bistand til å administrere legemidler til hjemmeboende pasienter gjennom vedtak hjemlet i helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 første ledd, nr. 6 bokstav a, som omhandler helsehjelp i hjemmet. Bruk av medisindispenser er et tiltak for å gjennomføre denne bistanden, men er ikke i seg selv en helsetjeneste.
Kommunen har et ansvar for at tjenestene de tilbyr er forsvarlige, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1. Dette innebærer et ansvar for at tjenestene må holde tilfredsstillende kvalitet, ytes i tide og i tilstrekkelig omfang. Kommunen skal legge til rette slik at personellet som utfører tjenestene blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter.
Helsepersonell har en selvstendig plikt til å utføre sitt arbeid i samsvar med faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp etter helsepersonelloven § 4. Forskrift om legemiddelhåndtering stiller flere krav til helsepersonellet. For dette tilsynet er særlig forskriftens § 7 a om krav til istandgjøring og utdeling aktuell, men avgrenset til utdeling. I bestemmelsens første ledd stilles følgende krav: «Helsepersonell skal sørge for at riktig legemiddel gis til riktig pasient, i riktig dose, til riktig tid og på riktig måte». Dette kravet vil gjelde uavhengig av om det er helsepersonell eller medisindispenser som sørger for utdeling av legemidlene.
Plikten til å føre journal etter helsepersonelloven § 39 er en annen selvstendig plikt lagt til helsepersonellet, som kommunen skal legge til rette for. Dokumentasjonsplikten skal bidra til at pasienten får forsvarlige tjenester og gode pasientforløp. Nødvendige og relevante opplysninger må journalføres og være tilgjengelige for de som skal yte helsehjelpen og de som skal følge med på den. I tillegg skal journalen være et redskap for å etterprøve helsehjelpen gjennom kvalitetskontroller og tilsyn.
2.2. Nærmere om krav til systematisk styring og kvalitetsforbedring
Kommunens tilretteleggingsplikt etter helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1, må ses i sammenheng med kravet til internkontroll og kravet til systematisk arbeid for kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet etter helsetilsynsloven § 5 og helse- og omsorgstjenesteloven § 4-2.
I forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten, er internkontrollen nærmere beskrevet, og omtales der som styringssystem. Styringssystemet gjelder for alle ledelsesnivåer og skal være tilpasset kommunens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold, jf. forskriftens §§ 3-5. Legemiddelhåndtering er et område der svikt kan resultere i alvorlige konsekvenser. Kommunen skal derfor gjennom kunnskap om egen tjeneste, oversikt over risiko og eventuelle hendelser/avvik, ha iverksatt risikoreduserende tiltak. Slike tiltak kan være innrettet både mot planlegging, gjennomføring, evaluering og korrigering av tjenestene, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten §§ 6-9.
Forskrift om legemiddelhåndtering operasjonaliserer og til dels skjerper kravene til internkontroll, gitt i forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring. Virksomhetsleders aktiviteter etter forskrift om legemiddelhåndtering inngår som ledd i kommunens samlede styringssystem for helse- og omsorgstjenesten.
Slik tilsynet er innrettet og avgrenset, er det styringskravene i forskriftens § 4 sjette ledd bokstavene a og c som undersøkes:
Virksomhetsleder skal sørge for internkontroll […] herunder:
Etablere og oppdatere skriftlige prosedyrer for legemiddelhåndtering. Dette innebærer blant annet, prosedyrer for risikovurdering, evaluering, kontroll og avvikshåndtering. Prosedyrene skal gjøres kjent i virksomheten
- Sørge for at helsepersonell får nødvendig opplæring og kompetanseutvikling i legemiddelhåndtering.
Det nærmere innholdet i kravet til styring og forbedringsarbeid vil variere etter hvilket undertema som undersøkes, se kapitlene 3.1 – 3.3 nedenfor.
2.3. Informasjon og pasientmedvirkning
Etter pasient- og brukerrettighetsloven § 3-1 har pasienten rett til å medvirke ved gjennomføring av helsehjelp, og tjenestetilbudet skal utformes i samarbeid med pasienten.
Retten til medvirkning må ses i sammenheng med pasient- og brukerrettighetsloven § 3-2 om rett til informasjon. Dersom pasienten samtykker til det, skal også pasientens nærmeste pårørende ha informasjon om helsetilstand og den helsehjelpen som ytes, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 3-3. Både medvirkningens- og informasjonens form skal være tilpasset pasienten, jf. pasient- og brukerrettighetsloven §§ 3-1 første ledd og 3-5. Sistnevnte bestemmelse stiller også krav om at opplysninger om den informasjon som er gitt, skal nedtegnes i pasientens journal.
3. Nærmere om undersøkelsene i tilsynet
I dette kapitlet beskriver veilederen tre overordnede krav til tjenesten (underkapitlene 3.1, 3.2, og 3.3). Kravene blir operasjonalisert og tilpasset undersøkelsesområdene for dette tilsynet. Operasjonaliseringen er delt i to; først om kommunens praksis, deretter om systematisk styring og tilpasset styringssystem.
Kravene som undersøkes kan beskrives i en prosess illustrert på denne måten:
3.1. Valg av medisindispenser skjer ut fra egnethetsvurdering
Målet med denne undersøkelsen er å få svar på om kommunen sikrer en praksis med å vurdere om medisindispenser er et egnet tiltak for å dekke pasientens behov for bistand til administrering av legemidler.
I denne delprosessen undersøkes følgende krav:
- Tjenestene som tilbys skal være forsvarlige, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1.
- Pasienten/pårørende får informasjon og medvirker i valg av aktuelle tiltak, jf. pasient- og brukerrettighetsloven §§ 3-1, 3-2, 3-3 og 3-5.
- Kommunene har systematisk styring og tilpassede tiltak som legger til rette for en forsvarlig praksis jf. helsetilsynsloven § 5 og forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten §§ 5-9, inkludert forskrift om legemiddelhåndtering § 4 første ledd bokstavene a og c.
3.1.1. Har kommunen en praksis som sikrer at valg av medisindispenser skjer ut fra egnethetsvurdering?
Spørsmålet om medisindispenser skal tilbys en pasient kan oppstå på ulike måter. Eksempelvis kan pasienten be om dette. Pasienten kan også ha fått medisindispenser anbefalt fra fastlegen. En tredje mulighet er at saksbehandler eller hjemmetjenesten vurderer pasienten som aktuell for medisindispenser.
Organisering har betydning for hvor egnethetsvurderinger skjer
Det er ulikt hvordan kommunene har organisert tildeling av medisindispenser. I noen kommuner fatter tildelingskontoret både vedtak om bistand til administrering av legemidler, og angir hvilket tiltak som skal iverksettes for å dekke dette behovet. I andre kommuner fatter tildelingskontoret vedtaket, mens selve utformingen av hjelpen og valg av medisindispenser overlates til hjemmetjenesten.
Uavhengig av organisering skal de som har oppgaven med å tildele medisindispenser, vurdere om tiltaket vil dekke pasientens behov for bistand til å administrere legemidler på en forsvarlig måte.
Pasienten har rett til å medvirke i valg av tiltak, og bruk av medisindispenser forutsetter at pasienten blant annet er motivert til å benytte hjelpemidlet. Pasienten må derfor få informasjon om funksjons- og bruksområde, og informasjon om fordeler og eventuelle ulemper. Tilsvarende vil også pårørende ha behov for å få informasjon dersom hen skal være involvert i bruken av medisindispenser. Pårørende kan også ha informasjon om pasienten av betydning for vurderingen av om medisindispenser er et egnet tiltak.
Vurderingen av egnethet må være konkret og individuell og omfatte pasientens funksjonsnivå og risiko for at uønskede hendelser kan inntreffe. Det må være avklart om:
- pasientens kognitive og motoriske funksjon tilsier at hen kan bruke medisindispenser på en forsvarlig måte:
- reagerer når medisindispenseren gir signal
- tar legemidlene ut av medisindispenseren
- tar legemidlene
- pasienten forstår hvordan man varsler om feil, som der:
- medisindispenseren ikke gir ut legemiddel
- medisindispenseren gir ut flere doser samtidig
- pasienten er motivert til å ha medisindispenser
- økt trygghet
- redusert belastning/bekymring
- økt livskvalitet/frihet
- det er risiko for at pasienten samler opp legemidler
Kommunen må ha et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag når de velger medisindispenser som tiltak. Fastlegens informasjon om pasienten kan være relevant for kommunens vurdering. I så fall bør informasjon fra fastlegen framgå i kommunens praksis.
Det kan også være andre forhold som kan innvirke på om tiltaket er egnet, som dekning på mobilnett, strømtilførsel eller fare for innbrudd (for eksempel fra andre i husstanden) i medisindispenseren.
Det kan være aktuelt å involvere pårørende i bruken av medisindispenser. Flere forhold må da være avklart. Eksempelvis hva pårørende har kapasitet til å gjøre, og tydelig rutiner og ansvarsfordeling mellom pårørende og helsetjenesten. Ansvarsavklaringen må inkludere tiltak fra helsetjenesten dersom pårørende blir syk eller må redusere sin innsats av andre grunner.
3.1.2. Har kommunen lagt til rette for at egnethetsvurderinger blir gjort før medisindispenser blir valgt som tiltak?
Kommunen skal gjennom systematiske og tilpassede tiltak ha lagt til rette for at egnethetsvurderinger blir gjennomført før medisindispenser blir tildelt pasienten.
Tiltak som bygger på risikovurderinger vil i større grad kunne forebygge og redusere skade, inkludert sikre at tiltakene er systematiske og ikke personavhengige. Oppfølging av risiko bør skje i en kontinuerlig prosess, slik at kommunen planlegger, gjennomfører, evaluerer og følger med på iverksatte tiltak.
På området legemiddelhåndtering, er det i utgangspunktet virksomhetsleder som har ansvaret for å skaffe seg kunnskap om risikofaktorer og om risikonivået i sin virksomhet. Risikovurderinger med relevant informasjon om medisindispensere kan bli utarbeidet på ulike nivåer og ansvarsområder i kommunens organisasjon.
Aktuelle tiltak for å sikre at egnethetsvurderinger blir gjort før tildeling av medisindispenser:
- Risikovurderinger som omhandler medisindispenser til bruk for utdeling av legemidler
- Ansvaret for og oppgaven med å vurdere medisindispenser som tiltak er tydelige plassert i kommunens organisasjon
- Oppgaven er kjent for det personellet som skal utføre egnethetsvurdering, og for annet personell som inngår i tildeling, iverksetting og oppfølging av medisindispenser
- Det er vurdert om personell som skal gjøre egnethetsvurderinger har behov for kompetansetiltak som opplæring og veiledning. Dette gjelder for kunnskap om funksjonalitet og bruksområde for de ulike medisindispenserne som kommunen benytter, og hva som inngår i en egnethetsvurdering.
- Det er rutiner for å vurdere egnethet, for eksempel inkluderings- og ekskluderingskriterier, og denne er kjent for de som skal gjøre egnethetsvurderinger.
- Ledelsen følger med på praksis for egnethetsvurderinger og tildeling, og iverksetter tiltak der praksis ikke er i henhold til forsvarlighetskravet.
3.2. Pasienten får nødvendig opplæring i bruk av medisindispenser
Målet med denne undersøkelsen er å få svar på om kommunen har en praksis som setter pasienten i stand til å benytte medisindispenseren, og som understøtter og forsterker pasientens trygghet og selvstendighet til selv å ta medisiner.
I denne delprosessen undersøkes følgende krav:
- Tjenestene som tilbys skal være forsvarlige, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 og forskrift om legemiddelhåndtering § 7.
- Pasienten/pårørende får informasjon og medvirker i valg av aktuelle tiltak for gjennomføring av bistandsbehovet, jf. pasient- og brukerrettighetsloven §§ 3-1, 3-2, 3-3 og 3-5.
- Kommunene har gjennom systematisk styring og tilpassede tiltak lagt til rette for at pasientene får opplæring, jf. helsetilsynsloven § 5 og forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten §§ 5-9, inkludert forskrift om legemiddelhåndtering § 4 første ledd bokstavene a og c.
3.2.1. Har kommunen en praksis for å gi pasientene opplæring i bruk av medisindispenser?
Dette undersøkelsesområdet henger sammen med den informasjon og medvirkning som skal være ivaretatt i forbindelse med utforming av tiltaket, jf. 3.1.1.
Kommunenes plassering av ansvar for oppgaver med opplæring i bruk av medisindispenser varierer, for eksempel om det er helsefaglig eller teknisk personell.
Hva slags opplæring som er nødvendig må vurderes individuelt. Opplæringen må ha et slikt innhold og omfang at pasienten forstår hvordan medisindispenseren fungerer. Dette innebærer å få kunnskap om hvilke feil og mangler som maskinen selv varsler om. Videre om det eventuelt er feil og mangler som pasienten selv skal varsle. Derfor er det ikke er tilstrekkelig å kun overlevere bruksanvisning eller annet veiledningsmateriell som pasienten selv må gjennomgå.
Hvis pårørende skal involveres i oppfølgningen, må opplæringen være tilpasset oppgavene de skal ha. Pårørende er i utgangspunktet å anse som rent private hjelpere og ikke som en del av den kommunale tjenesten.
Misforståelser eller feilvurderinger når det gjelder hvilke oppgaver pasienten eller de pårørende kan utføre, kan føre til at medisiner ikke blir tatt eller det at ikke blir respondert på et varsel. Mangelfull gjennomføring av den medisinske behandlingen kan få alvorlige konsekvenser for pasienten.
Eksempler på hva som kan inngå i opplæringen:
- Dispenserens funksjoner
- display, ikoner, varsler og funksjoner
- hvordan medisindispenseren gir lys/lydsignal om at medisin skal tas
- Dispenserens varslinger som følges opp av helsetjenesten
- Varsler at medisiner er utdelt
- Eventuell varsling om medisinen ikke er tatt innen et angitt tidsvindu
- Teknisk svikt (kan både være forhold som medisindispenseren varsler selv eller som pasienten må varsle) som:
- at medisindispenseren ikke gir ut medisin
- at medisindispenseren gir ut flere doser på likt
- Annen teknisk svikt
- hva skjer ved strømbrudd
- hva skjer ved svak eller brutt nettverksforbindelse
3.2.2. Har kommunen lagt til rette for at pasienter får opplæring?
Kommunen skal ha en systematisk og tilpasset styring med om opplæring blir gitt. Aktuelle tiltak som bidrar til å sikre at pasienter får opplæring før medisindispenseren tas i bruk er:
- Ansvaret for og oppgaven med å gi opplæring og veiledning er tydelige plassert i kommunens organisasjon.
- Oppgaven er tydelig for den som skal utføre den, og dette er også kjent for annet personell som inngår i tildeling, iverksetting og oppfølging av elektronisk medisineringsstøtte.
- Personell som skal gi opplæring i bruk av medisindispenserne har nødvendig kunnskap om funksjonalitet og bruksområdet.
- Ledelsen følger med på at opplæring blir gitt.
3.3. Kommunen følger med på gjennomføringen
Målet med denne undersøkelsen er å få svar på om kommunen har en praksis for å følge med på at pasienter som er tildelt medisindispensere får forsvarlig administrering av legemidler.
I denne delprosessen undersøkes følgende krav:
- Tjenestene som tilbys skal være forsvarlige, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 og forskrift om legemiddelhåndtering § 7.
- Pasienten/pårørende får informasjon og medvirker i valg av aktuelle tiltak for gjennomføring av bistandsbehovet, jf. pasient- og brukerrettighetsloven §§ 3-1, 3-2, 3-3 og 3-5.
- Kommunene har gjennom systematisk styring og tilpassede tiltak lagt til rette for at pasientene får opplæring, jf. helsetilsynsloven § 5 og forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten §§ 5-9, inkludert forskrift om legemiddelhåndtering § 4 første ledd bokstavene a og c.
3.3.1. Følger kommunen med på at medisindispenser gir en forsvarlig administrering av legemidler?
Kommunen skal følge med på om tiltaket gir forsvarlig administrering av legemidler. Pasientens situasjon kan endre seg, eller pårørende som bistår pasienten kan bli syke eller måtte redusere sin innsats. Uavhengig av grunn, må tilbudet justeres, styrkes eller avsluttes ved behov, slik at det til enhver tid er forsvarlig.
Det må vurderes individuelt hvor ofte og hvordan den enkelte pasient skal følges opp. Dette vil blant annet avhenge av om det er ny pasient eller om pasienten er godt kjent for hjemmetjenesten. Kommunen skal ha planlagt og dokumentert hvordan den løpende oppfølgingen skal foregå og det bør være fastsatt når første evaluering av tiltaket skal skje.
Fortløpende oppfølging – informasjon om gjennomføringen kan komme fra ulike kilder
Ansatte i hjemmetjenesten som har oppgaver med å følge med på gjennomføringen må vite hva de skal observere og følge med på. Det må også være tydelig hva som skal rapporteres og dokumenters i pasientens journal.
Informasjon kan videre komme fra pasienten selv eller pårørende, fra fastlege eller på andre måter. Dersom den som mottar informasjonen ikke er ansvarlig for helsehjelpen, må informasjonen videreformidles slik at den ansvarlige kan gjøre raske vurderinger ved behov. For eksempel der pårørende har blitt syk og ikke er i stand til å bistå pasienten som forutsatt, eller der informasjonen tilsier at det er behov for å gjøre nye vurderinger av egnethet. All relevant informasjon skal dokumenters i pasientens journal.
Kommunen får også informasjon via varsler fra medisindispenseren om at medisiner blir tatt ut av medisindispenseren. Noen medisindispensere har også en funksjon for å trekke medisinen inn i et låst kammer dersom pasienten ikke tar medisinene i løpet av et forhåndsbestemt tidsvindu. Slike medisindispensere gir da også informasjon om at medisin ikke er tatt til rett tid. Dersom medisindispenseren for eksempel gjentatte ganger varsler om medisinen ikke er tatt innen et gitt tidsvindu, kan dette være en indikasjon på at egnethet bør vurderes på nytt. Varslene skal følges opp, og en forsvarlig oppfølging vil normalt innebære at helsepersonell tar kontakt med pasienten. Informasjon fra slik kontakt skal også dokumenters i pasientens journal.
Planlagt evaluering
Brukerens behov kan endre seg og derfor må tjenesten jevnlig evalueres. Evaluering av tjenesten skal gjøres av ansatte som kjenner bruker, i samarbeid med andre involverte som bruker, pårørende og andre ansatte. Evalueringen kan gjøres på flere måter, men bør inkludere pasientens opplevde endring i hverdagen. I tillegg bør en ta med informasjon fra andre kilder, som hyppighet og omfang av varsler fra medisindispenseren, ansattes observasjoner og eventuelle rapporterte avvik knyttet til bruk av medisindispenser hos den aktuelle pasienten.
God dokumentasjon underveis i prosessen er viktig når tjenesten skal evalueres, for å kunne se endring over tid og hvilke tilpasninger som er nødvendig. Om teknologien ikke fungerer, eller ikke møter behovene til bruker, kan det være nødvendig å endre eller avslutte tjenesten. Det kan være nødvendig å gjøre hyppigere evalueringer i starten etter at tiltaket er iverksatt hos pasienten, men det bør også være jevnlige evalueringsdatoer etter dette.
Pasienten får bistand til administrering ved teknisk svikt i medisindispenseren
Ansatte må vite hvordan de skal handle i situasjoner hvor medisindispenseren ikke fungerer på grunn av tekniske forhold.
3.3.2. Har kommunen lagt til rette for at pasienter med medisindispenser blir fulgt opp?
Systematiske tiltak som bidrar til at pasienter med medisindispenser blir fulgt opp kan være:
- ansvaret og oppgaver med å følge opp pasienten er tydelige plassert i kommunens organisasjon
- det er lagt til rette for informasjonsutveksling mellom involverte organisatoriske enheter i virksomheten, pasienter, pårørende, fastlegen og andre.
- personellet som følger opp pasienten vet
- nødvendige observasjoner og hva som skal dokumenteres i journalen
- hvilken informasjon som må videreformidles til de ansvarlig for helsehjelpen
- det er rutiner for hvordan varsler fra medisindispenseren skal følges opp
- varsler fra medisindispenseren blir fulgt opp av kompetent personell
- det gjøres risikoreduserende tiltak for å unngå gjentatte varsler
- vurdere om tiltaket eller type medisindispenser bør endres
- vurdere om innstillinger på medisindispenseren bør endres (tidspunkt, lyd- eller lyssignal)
- kommunen har planlagt for situasjoner hvor medisindispenseren ikke fungerer:
- feil ved tekniske forhold (eks: plassering, strømtilkobling og nettilkobling)
- ved kommunikasjonsutfall (journal- og fjernpleiesystemer nede)
- avvikshåndtering
- det er tydelig hvor avvik skal meldes, og den som mottar avvik er kjent med ansvar og oppgaver
- det er rutiner for hva personellet skal melde som avvik der det avdekkes uønskede hendelser eller svikt i bruk av medisindispenser. Eksempelvis:
- teknisk svikt i medisindispenseren
- manglende oppfølging fra helsetjenesten, inkl. manglende oppfølging av varsler fra medisindispenseren
- manglende oppfølging fra teknisk enhet eller manglende vedlikehold
- det er rutiner for å benytte avviksmeldinger i forbedringsarbeid
4. Statsforvalterens konklusjon og oppfølging av lovbrudd
4.1. Konklusjonen i tilsynet
Statsforvalteren skal konkludere enten med lovbrudd eller «Det ble ikke avdekket lovbrudd».
I vurderingen av om det foreligger et lovbrudd, er det viktig å se etter mønstre og sammenholde informasjon fra ulike kilder. Der hvor funn fra flere kilder peker i samme retning, er det en sterk indikasjon på lovbrudd.
Selv om informasjon om egnethet i journalen er kortfattet eller mangelfull, kan det likevel være at kommunen har en praksis for å vurdere egnethet. Dersom opplysninger fra intervju og samtale med pasienten/pårørende peker i samme retning for at egnethet blir vurdert, vil det ikke være lovbrudd knyttet til dette delområdet.
Det kan for dette tilsynet forekomme at statsforvalteren finner at kommunen har god praksis for å vurdere egnethet eller opplæring, men likevel avdekker brudd på dokumentasjonsplikten. I slike tilfeller skal ikke statsforvalteren konkludere med lovbrudd som kun omhandler dokumentasjon. Konkluderer derimot statsforvalteren med at det ikke er praksis for å vurdere egnethet eller opplæring, da vil også mangelfull dokumentasjon inngå som et av flere funn.
Der det blir konkludert med lovbrudd, er det viktig at Statsforvalteren ikke trekker slutninger utover det som er undersøkt i tilsynet, og heller ikke utover det som er begrunnelsen for lovbruddet. Formulering av lovbrudd skal videre beskrives så presist som mulig, slik at lovbrudd ikke oppfattes som mer omfattende enn det i realiteten er.
I andre tilsyn kan svikten være mer avgrenset. For eksempel der kommunen gjør egnethetsvurdering og gir opplæringen, men ikke følger med på om pasientens situasjon endres slik at bruk av medisindispenser bør revurderes eller avsluttes. I slike tilsyn kan for eksempel konklusjonen formuleres som:
4.2. Oppfølging av lovbrudd
Ved lovbrudd i dette tilsynet har kommunen en plikt til å følge opp forholdet i samsvar med forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring §§ 6-9. Dette er en del av kravet til forsvarlig styring og ledelse av virksomheten. Denne plikten fremgår allerede av lovverket, og det at tilsynsmyndigheter viser til plikten og forventer at den følges opp, er ikke å anse som et enkeltvedtak etter forvaltningsloven § 2.
Det er viktig at statsforvalteren formidler at oppfølgingsarbeidet skal bidra til forbedring i virksomheten, og er en del av virksomhetens plikt til å drive kvalitetsarbeid. Statsforvalterens forventninger til virksomhetens forbedringsarbeid må være tilpasset den svikten som er avdekket, slik at kommunen kan innrette sitt oppfølgingsarbeid mot de forhold som er vesentlig for å få til endring i praksis.
Kommunen har frihet til selv å bestemme hvordan lovbrudd skal følges opp. Statsforvalteren må derfor være bevisst på formuleringer av forventninger av oppfølgingsarbeidet, slik at det ikke blir oppfattet som et pålegg om å gjennomføre konkrete angitte aktiviteter.
Statsforvalteren har hjemmel til å etterspørre opplysninger som er nødvendige for å kunne avslutte tilsynet, jf. helsetilsynsloven § 7. Dette omfatter adgang til å etterspørre opplysninger om hvordan kommunen planlegger å følge opp lovbruddet, og at kommunen dokumenterer at praksis er endret. Kommunen kan eksempelvis vise til gjennomførte journalgjennomganger, eller andre hensiktsmessige aktiviteter for å følge med på forbedring av praksis. Dokumentasjonen må sannsynliggjøre at det er etablert en ny og robust praksis i kommunen, i tråd med kravene til forsvarlige tjenester.
Dersom det senere i oppfølgingsarbeidet er behov for å be virksomheten gjennomføre konkrete tiltak for å rette uforsvarlige forhold, må dette gjøres i form av pålegg om retting. Slikt pålegg kan bare gis av Helsetilsynet, jf. helsetilsynsloven § 8.