Meny
Tilsynets tema og rammer for tilsynet
Helsetilsynet er gitt myndighet til å føre tilsyn med helse- og omsorgstjenesten, og skal i saker som gjelder varsel om alvorlige hendelser foreta stedlig tilsyn dersom dette anses nødvendig for å få saken tilstrekkelig opplyst, jf. helsetilsynsloven § 6. Tilsynet skal bidra til å styrke sikkerheten og kvaliteten i helse- og omsorgstjenesten og befolkningens tillit til helsepersonell og helse- og omsorgstjenesten.
Formålet med å gjennomføre stedlig tilsyn etter alvorlige hendelser er å opplyse saken gjennom intervjuer med de involverte, deres ledere og pårørende, i tillegg til skriftlig dokumentasjon (journal, kommunens styrende dokumenter og tilbakemelding etter anmodning fra Helsetilsynet).
Tema for tilsynet er hvordan xxxx kommune tilrettelegger for forsvarlige tjenester til hjemmeboende ved bruk av velferdsteknologiske hjelpemidler, her digitalt tilsyn og elektronisk døralarm. Helsetilsynet har i denne saken ikke vurdert selve tildelingen av helse- og omsorgstjenestene til den aktuelle brukeren.
Aktuelt lovgrunnlag
Etter helse- og omsorgstjenesteloven (HOL) § 3-1 har kommunen plikt til å sørge for nødvendige helse- og omsorgstjenester. Dette ansvaret innebærer en plikt til å planlegge, gjennomføre, evaluere og korrigere virksomheten, slik at tjenestenes omfang og innhold er i samsvar med krav i lov og forskrift. Helse- og omsorgstjenestene som tilbys eller ytes skal videre være forsvarlige. I forsvarlighetskravet ligger blant annet en plikt for kommunen til å tilrettelegge tjenestene slik at den enkelte pasient eller bruker gis et helhetlig, koordinert og verdig tjenestetilbud, at personell som utfører tjenestene blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter og at tilstrekkelig fagkompetanse sikres i tjenestene, jf. HOL § 4-1.
Kommunen skal også arbeide systematisk for kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhet, jf. HOL § 4-2. Denne plikten understøttes nærmere i forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Kommunen skal blant annet ha oversikt over områder i virksomheten hvor det er risiko for svikt og planlegge hvordan risikoen kan minimeres. Kommunen har plikt til å evaluere og korrigere innholdet i tjenestene. Dette innebærer at uønskede hendelser må gjennomgås, og relevante og nødvendige tiltak må iverksettes for å redusere risikoen for at lignende hendelser skjer igjen.
Kommunene står langt på vei fritt til å avgjøre på hvilken måte «sørge for»-ansvaret i HOL § 3-1 oppfylles, så lenge innbyggerne mottar nødvendige og forsvarlige tjenester. Kommunen kan tilby velferdsteknologi som et servicetilbud til innbyggerne, eller som ledd i nødvendige helse- og omsorgstjenester. Ved sistnevnte gjelder de alminnelige regler for helse- og omsorgstjenester for bruk av velferdsteknologi. I tilsynssaken har vi tatt utgangspunkt i at den aktuelle brukeren hadde vedtak om bruk av digitalt tilsyn og elektronisk døralarm som en del av sine helse- og omsorgstjenester.