Hopp til hovedinnhold
Innhold 1 Om retningslinjen

Meny

Innhold 1 Om retningslinjen
Internserien

1. Om retningslinjen

1.1. Formålet med retningslinjen

Retningslinjen skal sørge for at rettssikkerheten til personer med utviklingshemming blir ivaretatt når det er nødvendig å iverksette tiltak for å hindre at de skader seg selv eller andre. Den skal sikre at lovens krav for bruk av tvang og makt overfor personer med utviklingshemming blir fulgt. I tillegg skal retningslinjen bidra til å forebygge og begrense bruken av tvang, samt sikre at all tvangsbruk er hensiktsmessig og helhetlig vurdert.

Kommunene har ansvar for å tilrettelegge tjenestetilbudet til personer med utviklingshemming slik at det forebygger bruk av tvang og makt, jf. helse- og omsorgstjenesteloven (heretter hol.) kapittel 9. Alle tilgjengelige og forsvarlige faglige tilnærminger skal benyttes for å unngå bruk av tvang og makt, og utfordringer skal først og fremst løses gjennom frivillighet og samarbeid med brukeren.

Når tvang og makt ikke kan unngås, skal kapittel 9 i helse- og omsorgstjenesteloven bidra til å sikre rettssikkerheten. Statsforvalteren har i denne sammenheng en sentral rolle. Statsforvalterens overprøving er en viktig rettssikkerhetsgaranti for brukere som utsettes for tvang. Retningslinjen omhandler oppgaver statsforvalteren har etter hol. kapittel 9:

  • kontroll av meldte beslutninger
  • behandling av klager på beslutninger
  • overprøving av vedtak
  • forberedelse av klager på vedtak for behandling i barneverns- og helsenemnda
  • behandling av søknader om dispensasjon fra utdanningskrav

Retningslinjen skal sørge for at saker behandles likt og at praksisen er ensartet mellom fylkene. Retningslinjen skal også bidra til riktig og effektiv ressursbruk hos statsforvalterne. Kravene til saksbehandlingen skal ikke fravikes uten at det er nødvendig for å sikre forsvarlig behandling av den enkelte saken. Det er utarbeidet mal som Statsforvalteren kan bruke ved overprøving av kommunens vedtak.  

1.2. Om retningslinjen

Dette dokumentet er et arbeidsverktøy som er utarbeidet til internt bruk hos statsforvalteren og angir kravene som Statens helsetilsyn stiller til saksbehandlingen hos statsforvalteren. Retningslinjen er tilgjengelig på Statens helsetilsyns hjemmeside www.helsetilsynet.no.

Retningslinjen må sees i sammenheng med Helsedirektoratets rundskriv IS-10/2015 Rettssikkerhet ved bruk av tvang og makt overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemming (heretter rundskrivet).

Det finnes en egen veileder for gjennomføring av tilsyn med tvang. Veilederen beskriver hvordan statsforvalteren skal planlegge og gjennomføre tilsyn med om kommunen etterlever vedtak og lovkrav. Se Veileder for tilsyn med bruk av tvang overfor personer med utviklingshemming.

1.3. Begrepsavklaring

Vi definerer ulike roller og ansvar som følgende:

  • «Overordnet faglig ansvarlig» benyttes om den personen som er oppnevnt av kommunen til å fatte vedtak etter kapittel 9. Denne personen skal ha kopi av meldinger om skadeavvergende tiltak i enkelte nødssituasjoner.
  • «Faglig ansvarlig for tjenesten» benyttes om den som har det faglige ansvaret i den enkelte enhet. Dette vil ofte være den samme som har det daglige ansvaret i enheten. Denne personen skal også ha kopi av meldinger om skadeavvergende tiltak i enkelte nødssituasjoner dersom det er en annen som har gjennomført tiltaket.
  • «Faglig ansvarlig for gjennomføring av tiltak» benyttes om den personen som er ansvarlig for å følge opp tiltaket i det daglige.

1.4. Om begrepet «pårørende»

Statens helsetilsyn legger til grunn definisjonen av «pårørende» i pasient- og brukerrettighetsloven § 1-3.

1.5. Bruk av tvang på andre arenaer enn i helse- og omsorgstjenesten

I de tilfellene der brukeren også mottar tjenester etter andre lovverk enn hol., må den aktuelle forvaltnings-/sektormyndighet samtykke til at tiltak etter kapittel 9 gjennomføres mens brukeren befinner seg på deres arena. For mer informasjon viser vi til rundskrivet fra Helsedirektoratet kapittel 4.2.3.